Sleeping apart together: Waarom apart slapen in een relatie steeds populairder wordt.

Apart slapen in een relatie blijft voor veel koppels een gevoelig onderwerp, vaak omgeven door schaamte en misverstanden. Maar is dat wel terecht?

-- Tekst + Foto --

Apart slapen = niets om je over te schamen!

Bij De Nachtwacht komen we vaak koppels tegen die, met een tikje schaamte, toegeven dat ze apart slapen. Bijna altijd volgt er snel een uitleg: “Maar, hij snurkt zo hard!” of “Ik kan niet slapen door haar gewoel!”. Het lijkt alsof ze zich willen verontschuldigen, uit angst om veroordeeld te worden. Maar laten we meteen één ding duidelijk maken: apart slapen is geen reden tot schaamte. Integendeel, het kan juist een slimme keuze zijn voor je welzijn én je relatie. Het is dus hoog tijd om die taboes en schaamte rond apart slapen uit bed te gooien.

"Steeds meer koppels kiezen ervoor, niet uit liefdeloosheid, maar uit liefde voor een betere nachtrust en een sterkere relatie".

-- Tekst --

De mythe van samen slapen

Slapen wordt vaak voorgesteld als een romantische activiteit: samen in één bed, lepeltje-lepeltje, de hele nacht dicht tegen elkaar aan. Klinkt idyllisch, toch? Maar de realiteit is vaak minder rooskleurig. Snurken, woelen, verschillende bioritmes, of lichte slapers- dit zijn slechts enkele factoren die een rustige nacht kunnen verstoren. Steeds meer koppels kiezen ervoor om apart te slapen – en dat betekent absoluut niet dat er iets mis is met hun relatie. Sterker nog, het kan juist de sleutel zijn tot een betere nachtrust en een sterkere band.

-- Tekst + Foto --

Weg met het stigma

Helaas hangt er nog altijd een stigma rond apart slapen. De term sleep divorce (slaapscheiding) maakt het er niet beter op. Het suggereert dat apart slapen gelijkstaat aan een breuk in de relatie, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Wij zijn het dus absoluut niet eens met deze terminologie, omdat het taboe en stigma rondom apart slapen er alleen maar door worden versterkt. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe terminologie die recht doet aan de voordelen van apart slapen en de negatieve connotaties wegneemt.

Bovendien is er weinig onderzoek naar hoe samen slapen koppels beïnvloedt. De meeste studies richten zich op individuele slaapkwaliteit in laboratoria, zonder rekening te houden met hoe een partner die ervaring kan verstoren.

-- Tekst --

De cijfers liegen niet

De cijfers spreken voor zich: steeds meer koppels kiezen ervoor om apart te slapen, en dat is geen toeval. Wereldwijd slaapt naar schatting 30% tot 40% van de koppels apart, en dit percentage blijft groeien. In 2001 gaf 12% van de Amerikanen aan apart te slapen; in 2005 was dit al gestegen naar 23%, en recente gegevens tonen aan dat dit inmiddels rond de 33% ligt.

Australisch onderzoek laat bovendien zien dat 22% van de koppels liever apart zou slapen, maar dit niet doet vanwege sociale stigma’s. Daarnaast blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Sleep Standards uit 2020 dat 75% van de deelnemers vindt dat samen slapen de slaapkwaliteit negatief beïnvloedt en bijna 60% gelooft dat apart slapen juist zou bijdragen aan een betere nachtrust.

Het geheim van een goede nachtrust (en een betere relatie)

Als je verder over nadenkt, is slapen eigenlijk een heel persoonlijk moment. Je lichaam herstelt, je geest komt tot rust, en je tankt energie voor de volgende dag. Maar als je nachtrust elke nacht wordt verstoord door je partner, krijgt je lichaam niet de kans om goed te herstellen. Dit heeft niet alleen impact op je gezondheid, maar ook op je relatie.

Volgens het Nationale Geluksonderzoek is slaap één van de vijf belangrijkste factoren die ons geluksniveau bepalen. Wie beter slaapt, is overdag vrolijker, minder gestrest en geduldiger. En ja, dat betekent vaak ook meer ruimte voor liefde en intimiteit.

-- Tekst --

Dus apart slapen?

Voor koppels die overwegen om apart te slapen, is het belangrijk om de verschillende aspecten te overwegen.

Hier zijn enkele tips om apart slapen succesvol te maken:

1. Communiceer openlijk

Bespreek je redenen en zorgen met je partner. Zorg dat jullie allebei begrijpen dat apart slapen een praktische oplossing is en geen persoonlijke afwijzing.

2. Creëer eigen slaapruimtes

Vermijd de strijd om de master bedroom of het te kleine logeerbed en creëer twee volwaardige slaapruimtes. Een eenpersoonsbed kan in principe, maar wij raden eerder een twijfelaar of een standaard 2 persoonsbed aan.

Of je nu samen of apart slaapt, een comfortabele en rustgevende omgeving is essentieel voor een goede nachtrust. Zorg voor twee gelijkwaardige slaapkamers, afgestemd op ieders behoeften – of dat nu twee gelijkaardige ruimtes zijn of juist totaal verschillend in stijl en sfeer.

3. Plan quality time

Ook als je apart slaapt, is het belangrijk om momenten van intimiteit en verbinding te blijven plannen. Gezamenlijke tijd samen versterkt de relatie, zelfs als je apart slaapt. Het gaat erom de balans te vinden tussen persoonlijke rust en gezamenlijke momenten van nabijheid..4.

4. Experimenteer

Elke relatie is anders, dus probeer verschillende slaapopstellingen uit en kijk wat het beste voor jullie werkt. Of het nu betekent dat je samen slaapt op sommige nachten en apart op andere, de ideale opstelling kan variëren.

-- Tekst + Foto --

Een liefdevolle relatie én een zalige nachtrust

Een goede nachtrust is onmisbaar voor je relatie én je welzijn. Dus waarom vasthouden aan een standaard die niet bij jullie past?

Bij De Nachtwacht geloven we dat er geen one-size-fits-all oplossing bestaat, of het nu gaat om matrassen of slaapgewoontes. Het draait om wat werkt voor jou en je partner.

Laten we het taboe doorbreken en kiezen voor een liefdevolle relatie én een zalige nachtrust. Want goed slapen, samen of apart, is uiteindelijk het beste cadeau dat je elkaar kunt geven.

-- Call to action --
De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Maak kennis met Onderzoeksexpert Vita

Onderzoek is mijn passie. Overdag werk ik aan mijn doctoraat aan de Koninklijke Militaire School en de KU Leuven, en daarnaast help ik als zelfstandige bij het beantwoorden van welzijnsvragen. Met een diploma in Bedrijfs- en Organisatiepsychologie ga ik steeds op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde inzichten.

In 2019 dook ik in circadiane ritmes en slaap, en sindsdien laat het thema me niet meer los. Mijn missie? Wetenschap vertalen naar praktische inzichten die welzijn naar een hoger niveau tillen.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies