Het perfecte dekbed: Welk dekbed past het best bij Jou?

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en algemeen welzijn. Een essentieel onderdeel van de ideale slaapomgeving is het juiste dekbed of donsdeken.

Met een overvloed aan opties op de markt, kan het kiezen van het ideale dekbed een uitdagende taak zijn. 
In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten dekbedden en hoe deze aan specifieke behoeften kunnen voldoen. 

Licht en luchtig voor de warme slaper:

Voor mensen die gevoelig zijn aan warmte en nachtelijk transpireren, raden we een dekbed aan dat gemaakt is van dons of natuurharen. Beiden hebben als eigenschap goed te ventileren en vocht af te voeren, waardoor je minder snel zal zweten. Dons heeft uitstekende isolerende eigenschappen en ademt goed, waardoor het overtollige warmte afvoert. Daarnaast is dons heel licht en valt deze soepel op de huid.

Binnen de natuurhaar dekbedden heb je onder andere de keuze uit alpacawol, wol of kamelenhaar. Deze zijn vaak iets zwaarder dan een dekbed van dons, maar beschikken wel over dezelfde thermoregulerende en vochtafvoerende eigenschappen.

Allergie-vriendelijk voor de gevoelige slaper:

Mensen met allergieën of astma kunnen baat hebben bij een synthetisch dekbed omdat je deze regelmatig mag wassen. Het nadeel is echter dat deze minder goed ventileren dan een dekbed met natuurlijke vezels en zweet op zijn beurt ervoor kan zorgen dat je dekbed een broeihaard van bacteriën wordt. Een goed onderhoud van jouw dekbed is dan ook zeer belangrijk, ook voor mensen die niet gevoelig zijn voor allergieën.

Wens je toch te gaan voor een natuurlijke variant, dan raden we een dekbed van Alpacawol aan. Alpacawol bevat geen lanoline of andere lipiden en is daarom geschikt voor mensen met allergieën, een gevoelige huid of astma. De holle vezels van Alpacawol zorgen dan weer voor een optimale ventilatie en absorberen lichaamsvocht zonder dit vast te houden. Het dekbed blijft bijgevolg droog, waardoor huisstofmijt zich minder snel zal nestelen.

Ook een dekbed van kamelenhaar of kasjmier is een optie, echter zijn deze een stukje duurder.

Duurzaam & diervriendelijke opties voor de verantwoordelijke slaper:

Niet elke dons wordt op een diervriendelijke manier verkregen, let er daarom op dat wanneer je een donsdeken koopt, er een Downpass-label aanhangt. Dat label is er als bewijs dat de dons afkomstig is van ethisch verantwoorde bronnen waarbij het welzijn van dieren is gerespecteerd. Bij De Nachtwacht werken we om die reden graag met Brinkhaus, elk donsdeken van Brinkhaus is voorzien van dergerlijk label.

Ook een dekbed van Alpacawol is geschikt voor mensen die voornamelijk op zoek zijn naar een milieu- en diervriendelijke oplossing zonder in te boeten op slaapcomfort. 

Luxueuze opties voor de royale slaper:

Mag het wat meer zijn? Wie zich wenst te omhullen in luxe kan kiezen voor een dekbed van kamelenhaar of kasjmier. Thermoregulerend, hypoallergeen, duurzaam en daarnaast extra zacht. Deze dekbedden hebben vaak een zijdezachte tijk met lichte glans. Ze zijn een ware streling op de huid en scheppen dus echt een gevoel van luxe en elegantie.

De gevoelsslaper:

De één zweert bij een verzwaringsdeken, de ander houdt het liefst lekker luchtig. Voor deze laatste groep blijft een dons dekbed de beste optie. Afhankelijk van de soort en herkomst zal het vulgewicht van het donsdeken echter wel variëren. Zo zal een dekbed met dons uit noordelijke gebieden zoals Canada lichter aanvoelen, omdat de dons grotere temperatuurverschillen heeft ondergaan en van nature uit een betere isolerende factor heeft dan dons uit andere gebieden. 

Het resultaat? Extra licht doordat er minder vulling nodig is om dezelfde warmte te kunnen garanderen dan wanneer het dekbed opgevuld zou zijn met dons uit Polen.

Het kiezen van het juiste dekbed is dus iets persoonlijk, neem dan ook voldoende de tijd om verschillende dekbedden te vergelijken en eventueel te testen.

De ideale plek hiervoor, is zonder twijfel onze "zachtste kamer", een gezellig ruimte achteraan in onze showroom die jou de mogelijkheid heeft om onze ruime dekbedden collectie in elk detail waar te nemen en te voelen.

Maak een afspraak bij één van onze Nachtwachters of spring binnen in onze showroom te Kortrijk.

 ‘Wachtmerries’ vermijden?

De Nachtwacht - experts in slaapadvies