Hoe moet ik mijn donsdeken wassen?

Er zijn enkele belangrijke punten die men niet mag verwaarlozen indien men jarenlang zalig wil slapen onder een donsdeken. Een correct onderhoud heeft een grote invloed op de levensduur en isolerende werking van jouw donzen dekbed. Natuurlijk gebruik je in de eerste plaats steeds een dekbedovertrek. Dit beschermt je donsdeken tegen vlekken en zal er voor zorgen dat je je dekbed minder snel moet gaan wassen. Maar wat als je dan toch plots een vlek hebt?

Hoe moet ik mijn donsdeken onderhouden?

Om te vermijden dat je je donsdeken te vaak moet gaan wassen, is het belangrijk om rekening te houden met deze vier tips:

1. Donsdeken dagelijks opschudden

Probeer dagelijks (minstens wekelijks) jouw donsdeken op te schudden. Dit zorgt voor nieuwe lucht tussen de donsjes, verdeelt de dons gelijkmatig in het dekbed en zorgt ervoor dat je donsdeken mooi bol blijft staan.

2. Donsdeken regelmatig buiten laten luchten 

Het beste dat je kan doen is je donsdeken buiten laten luchten. Het transpiratievocht dat het donsdeken ’s nachts opneemt, komt zo opnieuw vrij. Om de vier maand buiten laten luchten is voldoende. Let wel op: doe dit enkel op een mooie, droge dag en hang je donsdeken nooit in de volle zon! Bij heel hoge temperaturen kan de dons zijn natuurlijke vochtigheid en elastische en isolerende eigenschappen gaan verliezen, wat je donsdeken dan weer veel minder aangenaam maakt om onder te slapen.

3. Donsdeken voorzichtig behandelen 

Behandel jouw donsdeken steeds met de nodige zorg. Stofzuigen is dus geen goed idee, zo beschadig je de tijk van je donsdeken en loop je risico op gaatjes. Uitkloppen met een mattenklopper is ook helemaal niet nodig. Vermijd ook zware dingen bovenop je dons dekbed. Ga er dus niet te veel bovenop liggen, maar kruip er liever meteen onder.

4. Donsdeken regelmatig omdraaien 

Als je telkens dezelfde kant van het donsdeken aan het hoofdeinde legt, zal je aan deze kant na een tijd een vermindering van volume zien ten opzichte van de kant van het voeteinde. Dit komt doordat je ’s nachts het donsdeken vasthoudt of je arm erop laat rusten. Zorg er dus voor dat je het donsdeken regelmatig eens omdraait.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Wanneer moet ik mijn donzen dekbed wassen?

Wij raden onze klanten steeds aan om het wassen van hun donsdeken te beperken tot maximum twee keer per jaar. Was je donsdeken dus enkel wanneer het echt nodig is. Als je je zo goed mogelijk aan bovenstaande tips probeert te houden, zal twee keer wassen op een jaar tijd ruim voldoende zijn. Wil je liever een dekbed dat je regelmatig kan wassen, ga dan voor een kwalitatief synthetisch dekbed (ook deze zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel).

Heb je een vlek op je donsdeken? Dan is het niet altijd nodig om meteen je volledige dekbed te wassen. Je kan ook enkel de tijk nat maken waar de vlek zit, zorg er wel voor dat je eerst het vulmateriaal zo veel mogelijk aan de kant slaat, zodat dit mooi droog blijft. Gebruik warm of koud water en eventueel een zachte zeep (afhankelijk van het type vlek). Maak de tijk erna terug goed droog met een haardroger, of leg hem op de verwarming. Maar let op: zet de haardroger of verwarming nooit de hoogste stand!

Hoe moet ik mijn donsdeken wassen?

Als je jouw donsdeken wast, is het heel belangrijk dat je je aan de bijhorende wasinstructies houdt. De donsdekens die wij in onze winkel verkopen zijn allemaal wasbaar. Afhankelijk van de instructies zal je jouw donsdeken op 40° C of 60° C mogen wassen. Let op: sommige merken donsdekens zijn niet wasbaar. Twijfel je? Contacteer ons dan eerst, we helpen je graag verder! 

Let verder zeker hier op:

  • Gebruik geen agressieve wasmiddelen
  • Gebruik geen wasverzachters
  • Gebruik geen bleekmiddel
  • Zet je wasmachine nooit op een hoog toerental
  • Wat wolwasmiddel mag je wel gebruiken

Om de 5 jaar is het aangeraden om jouw donsdeken professioneel te laten reinigen en bijvullen. Bij het professioneel reinigen wordt jouw donsdeken nagekeken, de tijk wordt opengemaakt en de dons krijgt een waskuur. Dankzij deze waskuur wordt de dons volledig ontsmet en ontkiemt, slechte donsdeeltjes worden verwijderd. Ook de tijk wordt apart gewassen en opnieuw gevuld. Als de tijk versleten is, wordt deze vervangen door een nieuwe. Indien nodig zal jouw donsdeken worden bijgevuld met de juiste kwaliteit dons. Heeft jouw donsdeken nood aan een professionele reiniging? Breng die dan gerust bij ons binnen! Je zal je donsdeken ongeveer een week moeten missen. Ideaal is dus dat je deze binnenbrengt in de zomer of net voor je op reis vertrekt bijvoorbeeld.

Hoe moet ik mijn donsdeken drogen?

Heel erg belangrijk wanneer je je dons dekbed wast, is dat je het erna goed droogt. Stop het donsdeken meteen in de droogkast en steek er wat tennisballen bij, dit zorgt ervoor dat je donsdeken mooi opgeschud is.

Nog vragen? Contacteer ons gerust, één van onze Nachtwachters helpt jou graag verder!