Waarom je matras vervangen na 10 jaar?
Na hoe lang moet je matras vervangen worden?
Velen vragen zich af om de hoeveel jaar een matras vervangen moet worden. Ons antwoord daarop: na ongeveer 10 jaar. Let wel op, die levensduur van 10 jaar is een gemiddelde en geldt voor een kwalitatieve matras die normaal beslapen werd. Hoe vaak je jouw matras moet vervangen hangt dus eigenlijk steeds af van een aantal factoren:
- De kwaliteit van je matras
- Het soort matras (welk materiaal)
- Hoe vaak de matras beslapen werd
- Hoe goed de matras onderhouden werd
- Jouw lichaamsgewicht
- Hoeveel je ’s nachts transpireert
Waarom moet die matras vervangen worden?
Tijdig je matras vervangen is wel degelijk belangrijk, en dit hoofdzakelijk om volgende twee redenen: hygiëne en ondersteuning. Deze twee pijlers staan rechtstreeks in verband met jouw slaapkwaliteit, allergische reacties, rugklachten en nekklachten, …
1. Waarom matras tijdig vervangen: hygiëne
De ene persoon transpireert wat meer dan de andere ’s nachts, maar iedereen verliest vocht. Onze matras moet dat vocht allemaal opnemen en weer afgeven. Na gemiddeld 10 jaar (hangt af van hoe veel je transpireert), zal je matras het vocht niet langer afgeven, maar vooral opnemen. Geen goede zaak want de materialen worden hierdoor meer en meer samengedrukt, waardoor je matras niet langer voldoende ventileert en er met tijd zelfs schimmelvorming kan ontstaan.
Naast vocht, verliezen we ook dode huidcellen. Door die combinatie van vocht, schimmels en dode huidcellen creëren we een wel heel gezellig plekje voor de huisstofmijt, maar dat maakt het natuurlijk een stuk minder gezellig voor onszelf. Ook wanneer je na 10 jaar dus niet het gevoel hebt dat je ondersteuning verminderd is, is het verstandig om toch eens stil te staan bij de hygiëne van jouw matras en zo eventuele allergische reacties te vermijden.
2. Waarom matras tijdig vervangen: ondersteuning
Het spreekt voor zich dat een correcte ondersteuning heel belangrijk is in een matras. Let er dus altijd op dat je ruggengraat een zo recht mogelijke lijn vormt wanneer je in zijlig op je matras ligt. Na een periode van ongeveer 10 jaar wordt het voor je matras moeilijk om dezelfde veerkrachtigheid te blijven bieden als in het begin. Om die reden is het mogelijk dat er na een tijd kuilvorming gaat ontstaan in je matras. Dit resulteert dikwijls in pijn in de onderrug of soms zelfs in de nek.
Rugklachten door kuilvorming of te zachte matras
Tip: Kies je voor een pocketveren matras? Vraag dan eerst eens na of de veren ‘thermisch gehard’ werden. Dit soort pocketveren onderging een warmtebehandeling waardoor ze langer hun veerkrachtigheid zullen behouden. Ook de kwaliteit van de afdeklagen heeft een grote invloed op de levensduur van je matras.
Natuurlijk kan het ook zijn dat jouw lichaam veel veranderd is in die 10 jaar, en je nu een andere ondersteuning nodig hebt dan vroeger. Wanneer je merkt dat je niet langer voldoende of de correcte ondersteuning krijgt van je matras – met eventueel zelfs nek- of rugklachten tot gevolg – mag je zeker zijn dat het tijd is om je matras te vervangen.
Hoe weet ik of mijn matras versleten is?
Niet helemaal zeker of je matras al versleten is? Ga dan eens na of je een of meerdere van onderstaande indicaties herkent:
- Er is sprake van kuilvorming in de matras
- Onaangename geuren of vlekken op de matras
- Wakker worden met een pijnlijke rug of stijve nek
- Minder diep slapen, ’s nachts vaker wakker worden en meer woelen en draaien
Twijfels of vragen over jouw matras? Contacteer ons gerust, één van onze Nachtwachters helpt je met veel plezier verder!