Ergonomisch slapen

Iedereen is overtuigd dat een goede ergonomie tijdens het slapen belangrijk is voor de kwaliteit van de slaap, zodat we de dag met een fris lichaam en frisse geest aanvatten en doorkomen. Maar wat betekent dat eigenlijk; ergonomie tijdens de slaap?

Ergonomisch slapen uit onze collectie

De functie van de wervelkolom of ruggengraat

De wervelkolom heeft een aantal functies in ons lichaam:

 • Beschermende functie: de ruggengraat omsluit de zenuwbanen en het ruggenmerg.
 • Stabiliserende & dragende functie: ze zorgt voor een sterke basis waar alles van het lichaam aan bevestigd is.
 • Tegelijkertijd moet ze er voor zorgen, dat we zonder problemen kunnen bewegen: de dynamische functie.

Slapen zonder rug- en nekpijn

Voor een ergonomisch goed slaapsysteem moet je rekening houden met verschillende factoren:

 • Lichaamsvorm
 • Gewicht
 • Lighouding
 • Bestaande nek- en rugklachten

Rugligging of zijligging?

Een spons kan optimaal re-hydrateren als je ze onbelast in een emmer water duwt. Hetzelfde geldt voor de tussenwervelschijven: als ze onbelast zijn gedurende de slaap dan hydrateren ze optimaal.

Om dit te verkrijgen moet de ruggengraat in zijligging in een rechte lijn liggen en S-vorm volgen in rugligging. Bovendien moet het slaapsysteem de ondersteunende functie van de spieren overnemen, aangezien deze ontspannen tijdens het slapen.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Het belang van ergonomisch slapen

Heb jij ooit al rugklachten gehad? Dan weet je hoe belangrijk een pijnvrije rug is. Onze ruggengraat is opgebouwd uit ruggenwervels en tussenwervelschijven. De wervels zorgen voor de stevigheid van de rug. De tussenwervelschijven zijn de schokdempers van de rug, en laten ook toe om makkelijk te bewegen.

Overdag worden onze tussenwervelschijven constant belast door de zwaartekracht. Je kan de tussenwervelschijven het best vergelijken met een spons gevuld met water. Ze bestaan uit een schil met een gel-achtige materie binnenin. Overdag wordt deze uitgeperst door de druk, en moet ’s nachts opnieuw vocht absorberen. Vandaar dat we ’s morgens wel 1,5 cm groter zijn dan ’s avonds.

Goede ondersteuning? Enkel dankzij een goed bed én goed advies

De uitstekende schouders, die niet veel wegen, omdat de longen zich daar bevinden, moeten makkelijk kunnen inzakken. De taille moet goed ondersteund zijn, en het bekken, dat veel weegt door de grote hoeveelheid botweefsel, moet lichtjes ingaan, maar niet teveel. Zoniet dan is er teveel kans op lage rugpijn.

Een goed slaapsysteem bestaat niet enkel uit een goede matras en matrasdrager maar ook jouw hoofdkussen is van belang. In het assortiment van De Nachtwacht kan je diverse ergonomische kussens uitproberen.

Dankzij permanente bijscholing van onze leveranciers, jarenlange ervaring en een objectieve vergelijking van de beste merken vinden we samen de beste oplossing.

Wil je in de ochtend graag uitgerust wakker worden zonder rug- of nekklachten, laat je dan adviseren door onze experts in de winkel te Kortrijk of vraag online meer informatie aan.

 • Vermijd rugklachten met de juiste matras!

  Rugklachten? We helpen je graag in de zoektocht naar de perfecte matras voor jouw rug!

 • Welk hoofdkussen kiezen bij nekklachten of rugklachten?

  ’s Morgens last van rug-, nekklachten of schouderpijn?

 • Hoe rugpijn 's morgens vermijden?

  Lage rugpijn van ’s morgens vroeg, het is iets wat bij maar liefst 80% van alle volwassenen voorkomt.