Hoe rugpijn 's morgens vermijden?
Vermijd rugpijn met de juiste matras!
Lage rugpijn van ’s morgens vroeg, het is iets wat bij maar liefst 80% van alle volwassenen voorkomt. Opstaan met pijn zorgt voor een slecht begin van de dag. De oorzaak is vaak een overbelaste wervelkolom en omliggende weefsels. En dat wordt dikwijls veroorzaakt door een slecht bed of een slechte matras. Hoe kan je rugpijn 's ochtends voorkomen?

Oorzaak rugpijn bij opstaan
’s Nachts is het moment voor jouw lichaam om te herstellen van dagelijkse activiteiten zoals sporten, zitten of heffen. Maar, als je een slecht bed hebt met een verkeerde matras, kan jouw lichaam niet genoeg ontspannen. Dan komen jouw spieren eerder onder spanning te staan, met slechte nachtrust tot gevolg.
Als jouw bekken, wervelkolom en nek tijdens het slapen niet voldoende ondersteund zijn, rust je ’s nachts niet voldoende, waardoor schade rond de wervelkolom kan ontstaan. Dat kan zelfs chronische rugpijn als gevolg hebben. Aandacht voor ergonomie tijdens het slapen en een goede matras en hoofdkussen is dus noodzakelijk. Lage rugpijn ’s morgens is meestal een signaal dat je een nieuwe matras nodig hebt.
Rugpijn door verkeerde werkhouding
Veel mensen hebben natuurlijk ook overdag rugklachten. De oorzaak is vaak overbelaste rugspieren door een verkeerde houding. Jouw rugspieren kunnen dan minder goed ondersteunen en beschermen. Een goede houding aannemen is nodig om geen druk op de tussenwervelschijven te veroorzaken. Als je met rugpijn gaat slapen, kan dit natuurlijk ook voor een verstoorde nachtrust zorgen.
Foute slaaphouding
Ook een foute slaaphouding kan een oorzaak zijn van pijn in de rug. Buikslapen is de meest belastende slaaphouding aangezien de ruggengraat in deze houding geen mooie s-curve vormt en doorhangt. De nek is gedraaid en zorgt daardoor voor nekpijn. Zijlig is de natuurlijkste slaaphouding, als de matras en bedbodem goed zijn. De ruggenwervels vormen zo een horizontale lijn. Ruglig is ook een gezonde slaaphouding aangezien er op deze manier het meest contact is met de matras.
Conclusie? Een goed (op jouw noden aangepast) bed en hoofdkussen, een goede werkhouding en een juiste slaaphouding verminderen de kans op rugklachten. Voldoende bewegen kan natuurlijk ook altijd helpen.