Hoe rugpijn 's morgens vermijden?

Rugklachten in de ochtend?

Word je soms wakker in de ochtend met pijn in je onderrug en schouders? Je bent niet de enige; maar liefst 80% van de volwassenen heeft hier last van. Ondanks deze hoge aantallen hoef je hier niet zomaar bij neer te leggen. Rugpijn in de ochtend is zeker op te lossen. We delen graag enkele inzichten zodat jij weer kunt genieten van een goed begin van je dag!

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Rugpijn door een slechte matras

Rugklachten als gevolg van een overbelaste wervelkolom zijn vaak te wijten aan een slechte of versleten matras. Een goede matras moet namelijk de natuurlijke kromming van je wervelkolom ondersteunen, zodat je tijdens je slaap een neutrale positie behoudt. In de praktijk is dit echter vaak niet het geval. Als jouw bekken, wervelkolom en nek tijdens het slapen onvoldoende ondersteuning krijgen, kan dit leiden tot schade rond de wervelkolom. Als er geen actie wordt ondernomen, kan deze pijn zelfs chronisch worden.

Aandacht voor ergonomie tijdens het slapen , een goede matras en hoofdkussen is dus noodzakelijk. 

Het is belangrijk om een matras te kiezen die beschikt over verschillende zones. De zones waar je schouders en heupen rusten, moeten zachter zijn dan de andere zones, zodat je ruggengraat een rechte lijn behoudt. Zachter betekent echter niet dat er geen ondersteuning is! Het is van belang om de juiste ondersteuning te hebben die is afgestemd op jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Laat je adviseren over de juiste matrashardheid door een van onze slaapexperts.

Als je echter op zoek bent naar een slaapoplossing volledig op maat? Dan is een Equilli-matras misschien wel iets voor jou!

 

Een ergonomische matras op maat?

Een Sleep Scan bij de Nachtwacht

Slechte slaaphouding

Een verkeerde slaaphouding is ook een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn. Vooral buikslapen staat bekend als een belastende houding, omdat de wervelkolom in deze positie geen natuurlijke S-curve vormt en de rug kan doorhangen. Dit kan leiden tot nekpijn, aangezien de nek vaak gedraaid is in deze slaaphouding.

Zijlig is beter geschikt en is de meest natuurlijke slaaphouding, mits de matras en bedbodem zijn afgestemd op de lichaamsbouw en voldoende comfortzones bieden.

Is het echter moeilijk om het overschakelen naar buikliggen te weerstaan? We begrijpen dat het lastig kan zijn om vaste gewoontes aan te passen, maar een verandering in slaaphouding kan aanzienlijk bijdragen aan jouw welzijn en klachten, waaronder rugpijn verminderen.

Tip: Maak gebruik van een zwangerschapskussen om het rollen naar buikliggen te voorkomen of plaats een gewoon kussen tussen je knieën.

Rugpijn door verkeerde werkhouding

Rugpijn die je belemmert bij je dagelijkse activiteiten? De oorzaak ligt misschien wel aan je werkhouding. Als je gedurende 8 uur per dag een verkeerde houding aanhoudt aan je bureau, kunnen de rugspieren overbelast raken en kan er druk ontstaan op je tussenwervelschijven. Zelfs mensen met een staande baan lopen het risico op deze vervelende klachten. De oorzaak ligt dan niet noodzakelijkerwijs aan het ontbreken van een ergonomische stoel, maar eerder aan schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden, waardoor je houding uit balans raakt. Het kan ook zijn dat je werkplek niet is aangepast aan jouw lichaamslengte, waardoor het moeilijk is om ergonomisch te werken.

Helaas verdwijnen rugklachten niet zomaar aan het einde van je werkdag; ze kunnen je zelfs thuis blijven achtervolgen. Daarom is het van essentieel belang om niet alleen kritisch te kijken naar je slaapomgeving, maar ook gedurende de dag bewust te zijn van je ergonomie en er aandacht aan te besteden. Kinesitherapeut Leen vervaet vertelt je er graag meer over in deze blog.

Persoonlijk slaapadvies?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen of breng een bezoek aan onze showroom. Wij staan klaar om je op weg te helpen naar een comfortabelere en pijnvrije nachtrust.

De nachtwacht - Schapen