Waarom kiezen voor een pocketvering matras?
De pocketveer ontstond in 1901 en werd uitgevonden door de Britse oprichter van het huidige Vispring, James Marshall. De uitvinding was een revolutie in het bed ontwerp en zorgde voor ongeëvenaarde comfortniveaus. Sindsdien werden pocketvering matrassen (ook wel pocketveren matras) ontworpen en verder geperfectioneerd door tal van verschillende merken, je vindt ze dan ook in vele verschillende kwaliteiten. In dit artikel leer je alles over de matras met pocketvering, hoe je een goede pocketvering matras kan herkennen en de voordelen er van:
1. Wat is een pocketvering matras en wat zijn de voordelen?
Een pocketveren matras is, logisch, een matras met veren ('ressorts'). Bijzonder aan pocketveren is echter dat deze elk individueel verpakt zitten in een zakje, zodat alle veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.
Dit systeem brengt verschillende voordelen met zich mee:
- Wanneer je partner beweegt, zal jij het nauwelijks merken
- Je geniet van een aangenaam ligcomfort
- Dankzij de ademende zakjes waarin de veren verpakt zitten, wordt een gezond slaapklimaat en ventilatie gecreëerd én kunnen de veren niet in elkaar vast komen te zitten
- De pocketveren matras biedt een goede ondersteuning en drukverlaging
2. Waar moet een pocketvering matras aan voldoen?
Een pocketveer is tonvormig of buisvormig en wordt bij een goede pocketvering matras gemaakt uit hoogwaardig en roestvrij staaldraad. Een andere belangrijke factor die de kwaliteit van jouw pocketveren matras zal bepalen is of de veren al dan niet elektro-thermisch of oventhermisch verhit werden. Wanneer pocketveren thermisch gehard werden, verzekert dit dat de veren automatisch terug hun oorspronkelijke vorm aannemen én deze originele veerkracht ook gedurende lange tijd wordt behouden. De speciale warmtebehandeling zorgt ervoor dat de metalen structuur van de veren gewijzigd wordt, waardoor ze hun elasticiteit langer zullen behouden. In goedkopere matrassen zal dit niet het geval zijn, waardoor de matras snel zal doorliggen.
Daarnaast zullen de gebruikte afdeklagen ook een grote rol spelen. De pocketveren in de matras kunnen afgedekt worden met verschillende soorten materialen: paardenhaar, wol, (Talalay)latex, koudschuim, polyether, traagschuim,… ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en bepaalt dus mee de kwaliteit en het comfortgevoel van jouw pocketveren matras.
Het aantal veren die gebruikt wordt heeft ook een invloed op de kwaliteit van de matras. Hoe hoger de hoeveelheid spiralen, hoe hoger de kwaliteit van de matras. Opgepast: staar je niet enkel blind op het aantal. De kwaliteit van de veren en van de afdeklagen is veel belangrijker dan het aantal veren. Het aantal windingen van de veer en de dikte van de gebruikte staaldraad (hoe dikker, hoe steviger) bepalen mee de hardheid van de matras. Op die manier worden vaak verschillende zones in de pocketveren matras gecreëerd. In een goede matras zal je ook nooit de veren voelen of horen.
3. Welke bodem bij pocketveren matras?
Vaak krijgen wij de vraag welke bodem bij een pocketvering matras gebruikt moet worden? Een pocketveren matras komt het best tot haar recht op een boxspring onderstel. Op een boxspring bodem vindt elke veer in de matras de ideale steun om juist in en uit te veren. Lees hier meer over waarom dit de ideale combinatie is.
Een pocketveren matras kan ook perfect gecombineerd worden met een Auping spiraalbodem. Het is echter geen goed idee om een pocketvering matras te gaan combineren met een lattenbodem, in de ruimtes tussen de latten krijgen de pocketveren namelijk geen steun en zullen deze niet juist in en uit veren. Dit kan op termijn leiden tot een slechte nachtrust en zelfs rugklachten. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld bij Auping en Equilli of Swissflex, waar een drukverlagende laag onder de pocketveren zit, zodat de ruimte tussen de veren wordt opgevangen. Vraag dus steeds ons advies bij twijfel!
Heb jij een verstelbaar boxspring onderstel of spiraalbodem? Dan kan je hierop ook een pocketvering matras gebruiken. Bij de meeste matrassen, staan de veren hiervoor in rechte lijnen. Bij sommige matrassen van Vispring werden de pocketveren ingebed in een honingraatstructuur. In het geval van een motorische boxspring, wordt de matras aangepast, zodat deze ook netjes kan mee plooien met de bodem en met het lichaam.
4. Hoe lang gaat een pocketvering matras mee?
Een pocketveren matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. De levensduur van jouw matras is natuurlijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van je matras en de materialen die gebruikt werden, maar ook van de manier waarop de matras onderhouden wordt. Lees hier hoe je de levensduur van jouw matras kan verlengen.
Nog vragen over pocketvering matrassen? In onze showroom kan je pocketveren matrassen van maar liefst 7 verschillende merken terugvinden. We vertellen je graag wat de verschillen tussen ieder merk zijn, contacteer ons voor een afspraak en test welke pocketvering matras het best bij jou past!