Wennen aan je nieuwe matras

Eindelijk! Je nieuwe matras werd geleverd en je bent helemaal in de wolken. Maar na je eerste nachten merk je toch dat je hier en daar wat pijn hebt en niet slaapt zoals je gehoopt had. Geen reden tot paniek, dit is volledig normaal!

Waarom moet je wennen aan een nieuw matras?

Je slaapt vaak nog niet meteen perfect na de eerste nacht op je nieuwe matras, je lichaam heeft nog even de tijd nodig om te wennen aan die matras. Heel logisch, als je weet dat je gemiddeld 10 jaar op je oude matras sliep. Je spieren zullen moeten wennen aan de nieuwe houding die je lichaam ’s nachts aanneemt. Schrik dus niet als je de eerste nachten na het slapen op je nieuwe matras opstaat met een stijf gevoel.

Misschien koos je wel voor een volledig ander type matras dan je oude matras, en stapte je bijvoorbeeld over van een traagschuim matras naar een pocketveren matras? Dan is de aanpassing voor je lichaam natuurlijk nog groter en is het erg wennen aan je nieuwe matras. Ook het draaien ’s nachts zal helemaal anders aanvoelen, waardoor je misschien wat vaker zal wakker worden en in het begin dus minder goed doorslaapt. Je kan het gemakkelijk vergelijken met de overgang van je favoriete oude schoenen naar een nieuw paar schoenen. Het vraagt ook altijd wat tijd om te wennen aan dat nieuwe paar.

In sommige gevallen komt het ook voor dat je wat warmer slaapt op je nieuwe matras. Dit valt te verklaren door het feit dat je nieuwe matras zorgt voor een betere bloedsomloop en het bloed nu veel gemakkelijker alle plekken van je lichaam kan bereiken.

Het kan dus goed zijn dat je de eerste nachten op je nieuw matras onrustig slaapt en ’s morgens opstaat met spierpijn aan de schouders en/of pijn aan de rug. Het is misschien even schrikken, maar dit betekent niet per se dat je de foute keuze in matras maakte.

Hoe lang wennen aan nieuw matras?

Probeer de matras minstens 4 weken alvorens je beslist om die eventueel om te ruilen of aan te passen. De klachten zoals spierpijn verdwijnen heel vaak vanzelf na deze ‘wenperiode’. Daarom vragen we steeds om je lichaam een aantal weken de tijd te geven alvorens je eventueel overgaat tot een omruiling van je matras.

In onze winkel gaan we altijd op zoek naar de juiste hardheid matras voor jou. Dit doen we onder andere aan de hand van jouw lengte, gewicht, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Benieuwd of jij beter op een harde of een zachte matras slaapt? Dat lees je hier.

Een nieuwe matras laat je ook dikwijls toe om in een andere, betere positie te slapen. Misschien is het voor jou dus gewoon wel wennen dat je op je nieuwe matras geen pijn meer hebt? Of moet je wennen aan het feit dat je geen last meer hebt van een partner die constant ligt te woelen, hij of zij slaapt nu een hele nacht diep door…

Heb je toch het gevoel dat je matras te hard of te zacht is voor jou? Contacteer ons, dan kijken we uiteraard samen wat we voor je kunnen doen!