Op zaterdag 10 juni zal onze winkel uitzonderlijk gesloten zijn want...dan vieren we de liefde! 

Matras op de grond: doen of niet?

Waarom een matras op de grond slecht voor je is

Online zijn vaak hele mooie foto’s te zien van prachtige slaapkamerinterieurs met mooie gordijnen, een grote spiegel, gezellige kussens en… een matras op de grond. Het ziet er misschien romantisch uit en past helemaal binnen de trend van minimalistische interieurinrichting, maar je matras op de grond leggen is toch absoluut niet aan te raden. We leggen je graag uit waarom:

1. geen ventilatie

We transpireren ’s nachts allemaal. Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.

Daarnaast heeft de vloer waarop de matras gelegd wordt meestal ook koud, wat niet alleen voor extra vocht in de matras zal zorgen, maar ook een heel kil gevoel geeft aan de matras. Je kan de matras hier eigenlijk het best vergelijken met een ruit: wanneer het buiten koud is en binnen warm, zal je neerslag krijgen op de ruit, hetzelfde gebeurt onderaan je matras.

Benieuwd naar wat je kan doen om je matras wel zo goed mogelijk te onderhouden? Lees hier onze tips

2. moeilijk in- en uitstappen

Laag bij de grond slapen maakt het in- en uitstappen een heel stuk moeilijker. Je matras op de grond leggen is dus zeker niet aan te raden voor zwangere vrouwen, mensen die al wat ouder zijn of mensen die last hebben van de rug of knieën.

3. minder ligcomfort

Een matras op de grond geeft een doods gevoel. Je verliest het effect van de vering, en zo ook de knusheid en veerkracht die zo belangrijk zijn in een matras. Het ligcomfort zal dus altijd wel beter zijn met een bedbodem. Je kan het vergelijken met een goede comfortabele autozetel, plaats die in een auto zonder vering en een groot deel van je comfort verdwijnt.

4. rug- en schouderklachten

De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille. Je krijgt dezelfde symptomen als wanneer je slaapt op een veel te harde matras waardoor je met tijd risico loopt op rugklachten en schouderklachten. Dit is zeker het geval bij dunne matrassen.

Wat je wel kan doen:

Ben je toch helemaal weg van de look van een matras op de grond, maar hecht je ook waarde aan je gezondheid, nachtrust en ergonomisch slapen? Dan zijn hier een paar alternatieve opties:

1. palletbed maken

Zoals je hierboven al kon lezen is een bodem wel degelijk belangrijk, maar het is wel zo dat hoe dikker de matras is die je kiest, hoe minder belangrijk de bodem zal worden. Wat je kan doen is dus investeren in een goede dikke matras – zoals bijvoorbeeld de matrassen van EquilliMagnitude of Fylds' – en deze matras op paletten leggen om zo een stoer palletbed te creëren.

Op die manier krijg je een gelijkaardige look, maar moet je toch niet te veel inboeten op vlak van hygiëne en ergonomie. Let er dan wel op dat er genoeg plaats is tussen de latten voor de ventilatie, leg de matras dus niet gewoon op een volle plank. Tegelijk is het belangrijk dat de latten ook niet te ver uit elkaar liggen, anders loop je bij sommige matrassen het risico dat de pocketveren gaan doorhangen. 

2. ga voor een laag bedmodel

Hou je eerder van een minimalistische en pure stijl in je slaapkamer? Combineer je dikke matras dan met een laag bedmodel of leg deze op een lattenbodem laag bij de grond, zoals de Uni 08 lattenbodem van het merk Swissflex bijvoorbeeld. Het Less bed van Equilli is ook een mooi voorbeeld van een eenvoudig en puur bedmodel met een minimalistisch en tijdloos design, net als het Finesse bed van Magnitude. Beiden zijn lage bedmodellen, handgemaakt in België.

Als je na het lezen van deze info toch nog steeds je matras op de grond wil leggen, hou dan zeker rekening met deze tips:

  • Een pocketveren matras is beter geschikt om op de grond te leggen dan een schuim- of latexmatras
  • Hoe dikker de matras, hoe beter
  • Zet ’s morgens altijd je matras recht, zodat die kan ventileren  

Nog vragen of twijfels? Contacteer ons, één van onze Nachtwachters helpt je graag verder.