Welke hoofdkussen vulling moet ik kiezen?

Elk type kussen vulling heeft zijn voor- en nadelen

Het ‘beste kussen’ bestaat niet. Een hoofdkussen kiezen is heel persoonlijk. Los van jouw slaaphouding spelen ook andere factoren een rol bij deze keuze. De vulling van jouw hoofdkussen heeft een groot effect op jouw slaapervaring. Je houdt bij de keuze van een kussen vulling best rekening met:

  • allergieën
  • temperatuur
  • persoonlijke voorkeur

Er bestaan verschillende types vulmateriaal voor hoofdkussens en elk type vulling heeft zijn voor- en nadelen. Lees hieronder verder en ontdek welke kussen vulling het best is voor jou:

1. Donzen kussen of veren kussen

Een donzen kussen geeft een heel knus en licht gevoel. Daardoor is dit vulmateriaal bij veel mensen heel geliefd. Daarnaast is een donzen kussen een echt knuffelkussen, je bepaalt zelf hoe je het vormt. Het nadeel aan kussens met dons vulling is echter dat deze iets sneller hun volume verliezen en na een tijd niet voldoende ondersteuning meer zullen bieden.

Veren geven meer ondersteuning en volume dan dons. Om die reden worden aan donzen kussens vaak veren toegevoegd. De verhouding veren en dons zal de levensduur, hardheid en kwaliteit van jouw hoofdkussen bepalen.

2. Synthetisch kussen

Een synthetisch kussen is ideaal voor wie een allergie heeft of voor wie zijn of haar kussen regelmatig wil wassen. Daarnaast zal een hoofdkussen met synthetische vulling ook wat budgetvriendelijker zijn dan een donzen kussen. Als nadeel speelt hier dan wel dat deze ook een minder lange levensduur zullen hebben dan kussens met een donzen vulling.

De synthetische navulbare kussens van Auping mogen op 40 graden gewassen worden, deze zijn gevuld met polyester en vezelbolletjes en kunnen gemakkelijk bijgevuld worden wanneer het kussen volume verloren heeft. Sommige van de synthetische kussens van Brinkhaus uit ons assortiment mogen zelfs tot op 90 graden gewassen worden.

3. Latex kussen

Latex kussens zijn dan weer heel ventilerend, voelen de hele nacht droog aan en zijn van nature flexibel en veerkrachtig. Deze kussens bieden een goede ondersteuning en zijn dus ook heel geschikt voor mensen met nekklachten. Onze kussens met latex vulling hebben een ergonomische vorm en blijven ook heel lang deze vaste vorm houden. Het nadeel van een latex kussen vulling is dat deze niet gewassen kunnen worden, daarom wordt er meestal een goede molton bij gekocht. Alle latex kussens uit ons assortiment hebben daarnaast ook een afneembare hoes die eenvoudig gewassen kan worden. Lees hier alles over hoe jij jouw kussen mag wassen.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

4. Traagschuim kussen

Een traagschuim kussen van Tempur is drukverlagend en verlaagt dus de druk op jouw hoofd en nek. Traagschuim kussen vulling biedt een goede ondersteuning en is daarom heel geschikt voor mensen met nekklachten. De traagschuim kussens van Tempur zijn er in verschillende vormen en hoogtes.

Traagschuim is een visco-elastische kussen vulling en wordt zachter door warmte. Na indrukking keert het langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Het grote voordeel van traagschuim is dat het zich vormt naar de lichaamscontouren, waardoor het gewicht goed verdeeld wordt over het contactopppervlak.

Het nadeel aan deze kussens is dat deze niet het knusse gevoel van een dons of veren kussen bieden. Deze kussens kunnen ook relatief warm zijn en zijn daarom minder geschikt voor zweters. Een traagschuim kussen kan opnieuw niet gewassen, je koopt er dus best een goede molton bij.

 

Kom eens langs in de showroom of contacteer ons voor meer informatie!