Moerbei zijde of wilde zijde: wat is het verschil?
Als 100% natuurlijk product heeft zijde enkele hele interessante eigenschappen en dus vele voordelen te bieden. Al hangen die voordelen wel sterk af van het soort zijde waar je op of onder slaapt.
Zoals je misschien wel al weet, bestaan er verschillende soorten zijde. De meest bekende zijn moerbeizijde - of mulberry silk in het Engels - en wilde zijde. Ontdek hieronder de verschillen tussen deze twee soorten zijde!
Wist je ook al dat niet enkel het soort zijde, maar ook het aantal mm of ‘momme’ een rol speelt in de kwaliteit van je zijden beddengoed? Lees hier alles over momme en waarom het belangrijk is in zijde.
Let op, er bestaat ook nog steeds heel wat verwarring over het verschil tussen zijde en satijn. Daarover lees je hier meer.
Moerbei zijde
De bekendste en beste zijdesoort is de moerbei zijde. Deze soort zijde wordt gemaakt door de Bombyx Mori zijderups. Het telen van moerbei zijde gebeurt enkel nog in kwekerijen, waar deze zijderups zich uitsluitend voedt met blaadjes van de moerbei boom, vandaar ook de naam. Doordat de Bombyx Mori enkel moerbei blaadjes eet, krijgt de cocondraad een mooie egale witte kleur.
Een ander groot verschil met de cocondraden van wilde zijde, is dat de moerbei zijde cocondraden extra lang zijn. Een cocon van de moerbei zijderups is goed voor gemiddeld 1500 meter zijdedraad. Die lengte zorgt er onder andere voor dat een moerbei zijde dekbedovertrek of een zijden kussensloop van moerbei zijde heel erg glad aanvoelen, en een hele mooie glans geven. De draad is daarnaast ook heel gelijkmatig en fijn, maar toch extreem sterk en dus ook zeer duurzaam. Meer zelfs, moerbei zijde is de sterkste natuurlijke vezel ter wereld. Indien je de moerbei zijde vezel zou vergelijken met een staaldraad van dezelfde diameter, dan is de moerbei zijde zelfs sterker dan het staal!
Moerbei zijde is de hoogwaardigste zijdesoort en daardoor zeer geschikt voor bedlinnen. Onze zijdemerken Emperior Silk en Mikmax werken dan ook uitsluitend met moerbei zijde voor hun bedlinnen. Het verschil met wilde zijde is werkelijk voelbaar.
Wilde zijde
Misschien hoorde je ook wel al van wilde zijde? Door de naam zou je het niet denken, maar ook wilde zijderupsen zijn volledig afhankelijk van de mens en komen niet meer in het wild voor. Het telen van de zijde gebeurt echter wel in de vrije natuur. Wilde zijde is eigenlijk de benaming voor alle zijde die niet gesponnen werd door de Bombyx Mori rups.
De zijderups in de vrije natuur eet veel gevarieerder dan de moerbei zijderups. Waar de moerbei zijderups enkel blaadjes van de moerbeiboom eet, voedt de wilde zijderups zich onder andere met kastanje blad en eikenblad. Daardoor krijgen de cocondraden van deze wilde zijderups een onregelmatigere en bruinere kleur en zijn ze minder fijn dan die van de moerbei zijderups.
Doordat wilde zijde uit kortere en dikkere vezels bestaat zal die steeds doffer ogen dan moerbei zijde. De draden hebben daarnaast ook een ruwere structuur dan een moerbei zijdedraad. Deze eigenschappen maken wilde zijde minder geschikt voor bed textiel, maar het kan natuurlijk wel perfect dienen als kleding- of interieurstof.
Wilde zijde biedt helaas niet dezelfde voordelen als moerbei zijde. Zo heeft het minder antiallergische eigenschappen, biedt het niet dezelfde warmteregulatie en doordat wilde zijde minder glad is, zal het niet helpen rimpels tegen te gaan of zorgen voor glad en glanzend haar. Logisch dat wilde zijde dan ook altijd iets goedkoper zal zijn dan moerbei zijde.
Moerbei zijden kussensloop in verschillende afmetingen en kleuren: 69 euro
Tweepersoons dekbedovertrekset (dbo + twee kussenslopen) van moerbeizijde: vanaf 847 euro
Meer weten over onze moerbei zijde dekbedovertrekken of moerbei zijde kussenslopen? Kom gerust langs in onze Nachtwacht winkel in Kortrijk, of contacteer ons online!