Je donsdeken professioneel laten reinigen? Zo gaat het in zijn werk:

Zelf je donsdeken reinigen is vaak een heel gedoe en bovendien loop je het risico om je dons te beschadigen of samen te laten klitten. Daarom werkt de Nachtwacht samen met een professionele reinigingsdienst die deze taak van je overneemt en je dons met de hoogste zorg behandelt. Om ervoor te zorgen dat jouw donsdeken zijn optimale prestaties behoudt, is het aan te raden om het om de 5 jaar professioneel te laten reinigen en bijvullen.

Waarom professioneel reiniging en bijvullen?

Terwijl we slapen, verliezen we gemiddeld twee deciliter vocht. Na verloop van tijd kan dit vocht ervoor zorgen dat de donsjes aan elkaar gaan plakken en aan veerkracht verliezen.

Dit kan leiden tot een verminderde warmte-isolatie van je donsdekbed, waardoor er koude plekken ontstaan. Ook visuele signalen, zoals gele vlekken op de tijk, kunnen aangeven dat het hoog tijd is om je donsdekbed te laten reinigen en eventueel bij te vullen.

In sommige gevallen bijvoorbeeld door slecht onderhoud of de ouderdom van het dekbed, zal reiniging en bijvulling niet voldoende zijn en is de aankoop van een nieuw dekbed noodzakelijk. 

Een duidelijke aanwijzing hiervan zijn de donshaartjes die van het steeltje zijn losgekomen, wat resulteert in een verbrokkelde structuur van de dons. Lees hier alle signalen.

Verloop van de reiniging:

Donsdeken controleren & openmaken:

Bij de professionele reiniging wordt je donsdeken grondig nagekeken. De tijk, oftewel de hoes, wordt zorgvuldig geopend om toegang te krijgen tot de donsvulling.

Let op! Enkel donsdekens met een casettesysteem kunnen bijgevuld worden. De Carré patronen die vaak gebruikt worden bij zomerdekbedden, zijn helaas niet geschikt.

Dons & tijk apart reinigen:

De donsvulling en de tijk worden afzonderlijk gereinigd. De dons krijgt een zorgvuldige waskuur om het volledig te ontsmetten en te ontkiemen. Eventuele slechte donsdeeltjes worden verwijderd.

Bye bye stof en vuilresten!

Dons opnieuw in de tijk blazen:

Na het reinigen wordt de dons opnieuw in de schone tijk geblazen. Indien nodig wordt jouw donsdeken bijgevuld met hoogwaardige dons om de optimale kwaliteit te behouden.

Tip: Is jouw dons te warm of te koud? Ga met ons in overleg! De reiniging is het ideale moment, mits de tijk dit toelaat, om het vulgewicht aan te passen. 

Tijk dichtnaaien & inpakken:

Zodra de donsvulling weer perfect in de tijk is geplaatst, wordt deze zorgvuldig dichtgenaaid. Het donsdeken wordt vervolgens netjes ingepakt en is weer in topvorm voor de komende jaren.

Voila weer klaar voor zalige en vooral gezonde nachten!

Professionele reiniging bij de Nachtwacht:

Breng je donsdeken bij ons binnen voor professionele reiniging, maar houd er echter rekening mee dat je jouw donsdekbed ongeveer 2 weken zal moeten missen.

Ideaal dus om in te plannen wanneer je op reis bent of tijdens een seizoenwissel! Wens je jouw dekbed bij te vullen? Hou er dan rekening mee dat reiniging sowieso als dienst moet worden bijgenomen. Dit om hygiënische overwegingen en om een optimaal resultaat te waarborgen.

Hoofdkussens van minder dan 3 jaar oud zijn ook geschikt voor professionele reiniging. Zijn deze ouder dan is de dons vaak in te slechte staat en is de aankoop van een nieuw hoofdkussen een betere en goedkopere optie.

Wist-je-datje! Wist je trouwens dat het aan te raden valt om om de 3-4 jaar jouw hoofdkussen te vervangen? Lees er hier meer over.

Nog vragen?

Nog vragen over professionele reiniging, courante prijzen of twijfel je of jouw dekbed geschikt is om bij te vullen?

Bezoek onze showroom of contacteer ons!

Onze Nachtwachters en tevens slaapexperts, staan klaar om je verder te helpen.