Wat is katoensatijn?

We slapen allemaal wel eens onder een katoenen dekbedovertrek, op een katoenen hoeslaken, in een katoenen pyjama en doen een katoenen T-shirt aan wanneer we opstaan. Het is één van de meest gebruikte stoffen, maar wat is katoen eigenlijk en wat zijn de voordelen van katoen? En de vraag die we misschien nog het meest gesteld krijgen: wat is katoen satijn stof? Je ontdekt het in dit artikel!

Wat is katoen en hoe wordt katoen gemaakt?

Katoen is een natuurlijk product, afkomstig van de katoenplant. Deze plant heeft veel zonlicht nodig en groeit daarom vooral op grote plantages in de warmere landen. Heel kort uitgelegd: wanneer witte proppen aan de katoenplanten verschijnen, worden deze geplukt door een plukmachine. De katoenen bollen worden daarna naar de spinnerij gebracht, waar de lange en korte katoenvezels van elkaar worden gescheiden. Die vezels worden gesponnen tot garen, dat wordt dan geweven tot het uiteindelijke katoenproduct (T-shirts, dekbedovertrekken, …).

Hästens_katoen_materiaal_vulling

Voordelen van katoen stof?

Katoen stof brengt verschillende interessante eigenschappen met zich mee: katoen is zacht, sterk, vocht absorberend en goed luchtdoorlatend. Het feit dat het een zeer goed ademende stof is, is één van de grootste voordelen van katoen. De goede luchtdoorlatendheid zorgt er namelijk voor dat de warmte gemakkelijk naar buiten kan en je lichaam veel beter kan afkoelen. Het warmte-isolerend vermogen is dus laag. Een 100% katoenen dekbedovertrek is daardoor heerlijk om in te slapen, vooral in de zomer.

Omdat het zo’n sterke stof is, hebben dekbedovertrekken gemaakt van katoen ook een lange levensduur. Dit geldt zeker en vooral indien je kiest voor katoen van een hoge kwaliteit. De lengte van de katoenvezels die gebruikt worden, speelt een hele grote rol voor het bepalen van de kwaliteit van het katoenen dekbedovertrek. Het katoen met korte vezels wordt meestal gebruikt voor het goedkopere bedlinnen. Deze voelen minder zacht aan, aangezien er veel uiteinden zijn en ieder uiteinde van een vezel ruw aanvoelt, maar zijn ook minder slijtvast. Katoen met een lange vezel, ook wel ‘langstapelige’ katoenvezels genoemd, zorgt juist voor heel zacht en sterk bedlinnen, waarop minder rap ‘pilling’ (pluizen) zal ontstaan.

Ook ‘thread count (TC)’ (Ndl: weefdichtheid) speelt een rol, hiermee wordt het aantal draden dat gebruikt werd per vierkante inch aangeduid. Hoe hoger de thread count, hoe zachter en duurzamer het bedlinnen zal zijn.

Maar wat is katoen satijn dan?

We krijgen vaak vragen als ‘Is satijn katoen?’ of ‘Is satijn gemaakt van katoen?’ of zelfs ‘Is satijn warmer dan katoen?’. Allemaal vragen die erop wijzen dat velen denken dat satijn een stof is, dat is echter niet zo. Satijn is een soort weving en geen materie.

Let op: vandaag wordt met ‘satijn’ ook heel vaak verwezen naar de glanzende stof die wordt gemaakt van een synthetische polyestervezel. Deze stof is niet vergelijkbaar met katoensatijn. Het gaat om een synthetisch materiaal, dat dus niet luchtdoorlatend of absorberend is en waar je sneller zal onder transpireren. Lees ook: 'Het verschil tussen zijde en satijn?' voor meer info! 

Wanneer we spreken van een katoensatijnen dekbedovertrek, bedoelen we dus eigenlijk een katoenen dekbedovertrek in een satijnweving. Door de andere weeftechniek lijkt het vaak alsof het om een andere stof gaat, maar een katoensatijnen dekbedovertrek is dus ook gemaakt van 100% katoen.

Bij het weven heb je twee richtingen, we spreken van een kettingdraad en een inslagdraad. Bij de weving van een gewoon katoenen dekbedovertrek bestaat de weeftechniek uit 1 draad op, 1 draad onder. Dit heet een lijnwaadbinding. Bij een satijnweving gaan er meestal tussen 3 en 7 draden op en 1 onder. Deze weeftechniek brengt enkele extra voordelen met zich mee. Een hoogwaardige katoensatijn wordt meestal ook met langstapelige katoenvezels gemaakt. Zo heb je het beste van twee werelden.

hastens_satinpure_nightshadowblue

Voordelen van katoen satijn?

Een katoensatijnen dekbedovertrek is 100% katoen, en heeft dus ook de interessante eigenschappen van katoen. Maar dankzij de satijnweving, komen er wel nog enkele extra voordelen bij:

  • Heeft een lichte glans, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling. 
  • Is heel soepel, ‘kraakt’ iets minder dan gewone katoen en voelt zacht en glad aan. 
  • Katoen satijn slaapt iets warmer dan een gewone katoen, dit komt doordat het dichter op elkaar geweven werd.
  • Katoen satijn is niet strijkvrij, maar strijkt wel gemakkelijker dan gewone katoen. Ben je op zoek naar een strijkvrij dekbedovertrek? Lees dan even dit artikel! 
  • Door de weving glijden de huid en het haar beter over de stof, maar dit is nog niet te vergelijken met de voordelen die een zijden kussensloop biedt voor je huid en haar. Op zoek naar een kussensloop die je een schoonheidsbehandeling geeft terwijl je slaapt? Lees hier alles over de voordelen van een zijden kussensloop!

Ontdek het katoensatijnen bedlinnen van SlabbinckHästensAlexandre Turpault of Auping in onze winkel. 

Nog vragen of ben jij op zoek naar het perfecte katoen satijnen dekbedovertrek, hoeslaken of kussensloop? Contacteer ons gerust, één van onze Nachtwachters helpt je met veel plezier verder! 

 

Ontdek onze webshop

Bestel of reserveer online jouw favoriet bedlinnen en textiel.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies