Welke matras past bij mij?
Een matras kiezen is niet iets wat je elke dag doet, maar het is wél een beslissing die je nachtrust en welzijn beïnvloedt. Met zoveel opties – van traagschuim tot pocketveren – is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Of je nu last hebt van rugklachten, allergieën of gewoon op zoek bent naar een matras die bij jouw slaaphouding past, wij helpen je stap voor stap op weg.
Size matters – Kies de juiste afmeting
Voor een comfortabele nachtrust met een partner is een matras van 180 cm breed een veelgekozen optie. Afhankelijk van je wensen en beschikbare ruimte zijn ook 160 cm of 200 cm goede alternatieven. Denk hierbij aan de afmetingen van je slaapkamer en de bedbodem die je wilt behouden of vernieuwen.
Slaap je alleen? Een breedte van 90 cm is standaard, maar voor extra luxe en bewegingsvrijheid zijn 100 cm of 120 cm ook uitstekende keuzes. Qua lengte geldt: als je langer bent dan 1m80, biedt een matras van 210 cm extra comfort, zodat je voeten niet over de rand steken. Bye Bye koude tenen!
De vulling van jouw matras – kies het juiste materiaal
De juiste matrasvulling is essentieel voor optimaal slaapcomfort. Het beïnvloedt niet alleen de ondersteuning van je lichaam, maar ook hoe warm of koel je ligt. Heb je last van allergieën? Neem dit dan mee in je zoektocht naar een nieuwe matras. Bepaalde vullingen zijn van nature hypoallergeen en kunnen bijdragen aan een gezond slaapklimaat. We overlopen alvast even de meest voorkomende soorten matrassen.
1. Traagschuim
Een traagschuimmatras past zich aan de contouren van je lichaam aan door te reageren op lichaamswarmte, waardoor drukpunten worden verlicht en de wervelkolom optimaal wordt ondersteund. Dit zorgt voor een omhullend, gewichtloos gevoel dat bijzonder geschikt is voor mensen met gewrichts- of rugklachten. Een nadeel - Traagschuim ventileert minder goed en kan daardoor warmer aanvoelen. Geen ideale keuze dus voor zweters. Meer lezen over de voor -en nadelen van een traagschuimmatras? Je leest het hier.
2. Natuurlatex
Een natuurlatex matras biedt veerkrachtige ondersteuning en past zich op een natuurlijke manier aan de lichaamsvorm aan, zonder warmte vast te houden. Dankzij de open celstructuur en ventilerende eigenschappen blijft het matras fris en is het van nature hypoallergeen, ideaal voor mensen met allergieën of een voorkeur voor duurzame materialen.
3. Pocketveren
Een pocketveringmatras onderscheidt zich door het gebruik van individueel verpakte metalen veren, ook wel pocketveren genoemd, die onafhankelijk van elkaar bewegen. Deze constructie zorgt voor een uitstekende ondersteuning en drukverdeling, aangezien elke veer zich afzonderlijk aanpast aan de contouren van je lichaam. Bovendien bevordert de open structuur van de matras een optimale ventilatie, wat bijdraagt aan een koel en hygiënisch slaapklimaat. Kortom redenen genoeg om te kiezen voor een pocketveren matras.
4. Natuurharen
Matrassen met natuurharen zoals paardenhaar, kamelenhaar, kasjmier of alpaca bieden niet alleen een uitstekende vochtregulatie, maar zijn ook natuurlijk hypoallergeen dankzij hun antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Door hun hoog ademend vermogen voorkomen ze ophoping van warmte en zorgen ze voor een constante temperatuurregeling, waardoor je in de winter warm en in de zomer koel slaapt.
5. Mix van materialen aka. hybride matrassen
Hybride matrassen combineren de voordelen van verschillende materialen, zoals pocketveren en schuimlagen, om een optimale balans tussen ondersteuning en comfort te bieden. Deze matrassen zijn geschikt voor diverse slaaphoudingen en bieden zowel veerkracht als drukverlichting. Luxe uitvoeringen bevatten vaak natuurlijke materialen voor extra ventilatie en royaal ligcomfort.

De bodem – kies in functie van jouw bedbodem
Als we het hebben over matrassen en bedbodems, dan is het altijd 1+1= 3. Het één kan niet zonder het ander en zelfs de beste matras komt niet tot zijn recht wanneer deze op een verkeerde of versleten bodem ligt.
1. Lattenbodem
De meeste matrassen kunnen goed gecombineerd worden met een lattenbodem, mits de latten niet te ver uit elkaar liggen en de bodem in goede staat is. Vooral koudschuim-, latex- en pocketveringmatrassen profiteren van de ondersteuning en ventilatie die een lattenbodem biedt.
2. Boxspring
Heb je een boxspring en ben je op zoek naar een nieuw matras? Dan is het belangrijk om een matras te kiezen dat goed samenwerkt met de verende en ondersteunende eigenschappen van je boxspring. Matrassen van pocketvering, hybride materialen en koudschuim passen hier doorgaans het best bij. Lees er hier mee over.
3. Spiraalbodem
Spiraalbodems ventileren uitstekend en zijn daarom ideaal voor latex- en hybride matrassen. Overweeg je echter een koudschuimmatras? Dan is dit minder geschikt. Door de open structuur van de spiraalbodem krijgt een koudschuimmatras niet de juiste ondersteuning, wat kan leiden tot snellere slijtage en vervorming.
4. Palettenbodem
Neen... gewoon neen.
Kortom
Controleer of je huidige bedbodem nog in goede staat is. Een versleten of verkeerde bodem kan de levensduur en het comfort van je nieuwe matras beïnvloeden.
Deskundig advies nodig?
Een matras, nieuw bed, hoofdkussen of bedlinnen kopen is meer dan een besluit, het is een ervaring en wij kunnen je helpen bij iedere stap. Tenslotte weten we als geen ander wat je nodig hebt voor een optimale nachtrust. Bezoek onze winkel in Kortrijk waar het Nachtwacht team klaar staat om al jouw vragen te beantwoorden!

Slaaphouding – kies bewust door te testen
Test verschillende matrassen in diverse slaaphoudingen, zoals je dat thuis ook zou doen. Ga op je zij en rug liggen om de ondersteuning en drukverdeling te ervaren.
Afhankelijk van je lichaamsbouw en slaaphouding kan een andere matrashardheid nodig zijn. Dit geldt vooral bij pocketverenmatrassen, waarbij de rijen veren zorgen voor variërende hardheden per zone.
Ben je een buikslaper? Wees hier open over. Idealiter kies je een matras die in zijlig voldoende ondersteuning biedt, zodat je vanzelf minder de neiging hebt om op je buik te draaien. Lukt dat niet? Dan is een steviger matras aan te raden, zodat je wervelkolom minder doorzakt en onder druk komt te staan.
Conclusie
Een matras koop je niet elke dag, dus gun jezelf de tijd om verschillende opties te testen. Wat goed voelt, is persoonlijk, dus wees kritisch en kies wat écht bij jou past. Laat prijs niet de doorslag geven; een matras is een investering in je nachtrust en welzijn voor de komende tien jaar.

‘Wachtmerries’ vermijden?
