Hoe lang gaat een boxspring mee?

Een boxspring of boxspringcombinatie bestaat steeds uit 2 of 3 verschillende delen: een boxspring onderstel, een matras en eventueel een topmatras. Ieder boxspring element heeft een verschillende levensduur. Belangrijk om te weten is dat de levensduur van je boxspring of (top)matras steeds afhankelijk is van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het product en hoe goed het onderhouden werd. Hier lees je alvast onze tips voor het onderhoud van jouw matras.

Wanneer moet ik mijn boxspring vervangen?

Een boxspring matras moet gemiddeld om de 10 jaar vervangen worden.

Gebruik je een topmatras bovenop je matras? Deze gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee.

Je boxspringonderstel gaat een stuk langer mee, zo’n 20 tot 25 jaar.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

De levensduur van een boxspring is afhankelijk van verschillende factoren

Hoe vaak je jouw boxspring zal moeten vervangen hangt af van een aantal belangrijke factoren. Deze factoren gelden trouwens ook voor de levensduur van jouw matras:

  • Kwaliteit van de boxspring

Door de materiaalkeuze en manier waarop de boxspring gemaakt wordt, zal een goedkopere boxspring van mindere kwaliteit minder lang meegaan dan een kwalitatieve boxspring.

  • Lichaamsgewicht

Ook je lichaamsgewicht speelt een rol in hoe vaak de boxspring vervangen moet worden. Heb je een zwaarder lichaamsgewicht? Dan zal de boxspring iets minder lang meegaan dan wanneer je wat minder weegt.

  • Mate van gebruik

De mate waarin de boxspring gebruikt wordt is sterk bepalend voor de levensduur. Een boxspring in de logeerkamer of in een vakantiewoning zal uiteraard veel langer meegaan dan een boxspring waar dagelijks in geslapen wordt.

De levensduur van je boxspring verlengen

We geven je graag nog enkele tips mee waarmee je de levensduur van je boxspring kan verlengen:

  • De boxspring droog houden

We transpireren ’s nachts allemaal, een boxspring verzamelt dus veel transpiratievocht. Het is belangrijk om de slaapkamer en het bed regelmatig te ventileren zodat het vocht afgevoerd kan worden. Laat ook je dekbed ’s morgens altijd even openliggen. Maak dus niet meteen je bed terug op. De ramen open laten staan in de slaapkamer is ideaal bij droog zomerweer, maar let er op dat je ze nooit een hele dag laat open staan bij klam, regenachtig of mistig weer.

  • Niet op bed springen of zitten op de verstelbare delen

Eens op bed springen kan heel leuk zijn, maar je boxspring denkt er helaas niet zo over. Springen op het bed is heel schadelijk voor de veren en poten van de boxspring.

  • Let op voor direct zonlicht

Je plaatst je boxspring best niet in direct zonlicht. Dit zorgt er namelijk voor dat je stof sneller zal verkleuren en verslijten. Geniet je graag zo lang mogelijk van een boxspring die er als nieuw uit ziet? Probeer de kamer overdag dan wat te verduisteren indien mogelijk.

Niet zeker of het tijd is om jouw boxspring te vervangen? Of ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Contacteer ons, één van onze Nachtwachters helpt je graag verder!