De matras op maat: Equilli of SLAAP-DNA?

Equilli vs SLAAP-DNA: een objectieve vergelijking

Wij dragen ergonomie tijdens de slaap hoog in het vaandel. Vandaar dat we sinds enkele jaren onder onze vele topmerken ook het Belgische Equilli rekenen, dat ergonomische matrassen op maat ontwerpt. Het doet ons plezier om te zien dat ook andere handelaars in de slaapwereld belang hechten aan ergonomie tijdens het slapen, en er dus voor de consument al heel wat ergonomische opties beschikbaar zijn.

Doordat er zoveel keuze is, krijgen wij in onze winkel regelmatig de vraag waarom wij precies voor het merk Equilli kozen en wat het verschil is met andere systemen? Eén van die andere systemen is Slaap-DNA. Hieronder maakten wij een eerlijke, objectieve vergelijking tussen beide ergonomische slaapsystemen.

Equilli en hun matras op maat

Het Belgische Equilli werd in 2014 opgericht aan de afdeling Biomechanica van de KU Leuven, door dr. ir. Verhaert en zijn team. Deze wetenschappelijke achtergrond zit sterk verweven in het DNA van het merk. Equilli blijft dan ook voortdurend investeren in wetenschappelijk onderzoek – hun studies kan je trouwens hier lezen - en onderhoudt een nauwe samenwerking met slaapspecialisten, artsen en kinesitherapeuten.

De matras op maat van Equilli wordt individueel samengesteld, na een Personal Sleep Scan bij ons in de winkel. Deze meting gebeurt – eenvoudig gezegd - aan de hand van sensoren die de exacte vervorming van de meetmatras registreren wanneer jij erop ligt. De Sleep Scan vertelt precies hoe diep de verschillende lichaamsdelen in de matras wegzakken. Aan de hand daarvan wordt het gewicht en de breedte van de schouders, taille en heupen bepaald. Dit is voor iedereen anders. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met jouw lengte, gewicht en favoriete slaaphoudingen.

Uit de scan volgt een objectief advies over de ergonomisch optimale configuratie van de matras. De configuratie gebeurt aan de hand van aparte modules. Doordat elke module in 12 verschillende hardheden bestaat, kan de matras helemaal op maat van het lichaam samengesteld worden, en achteraf nog perfect aangepast worden. 

De opvolging door kinesisten en mogelijkheid tot gratis aanpassingen achterna, zijn slechts enkele van de grote sterktes van dit merk.

Meer over Equilli hier!

SLAAP-DNA en hun matras op maat

Slaap-DNA, is over het algemeen het meest gekende slaapsysteem op maat. Ook dit merk werd volledig ontwikkeld in België, door Ergosleep. Bij hen gebeurt het creëren van een slaapsysteem op maat in 3 stappen: de lattenbodem of boxspring bodem wordt eerst aangepast aan jouw slaapprofiel, daarna aan jouw verschillende slaaphoudingen en als laatste wordt de matras op maat samengesteld.

Jouw slaapprofiel (of ‘Slaap-DNA’) is het resultaat van een Digitale Nachtrust-Analyse. Deze meting gebeurt in de winkel en brengt jouw lichaamsbouw en slaaphouding digitaal in kaart.

Aan de hand van deze meting wordt je slaapprofiel ingebouwd in de bodem, daarna wordt de hardheid en zonering van de matras afgestemd op jouw persoonlijke lichaamsbouw. In totaal zijn er in de matras 6 slaapprofielen mogelijk, die worden samengesteld op basis van jouw lichaamsbouw (X of Y profiel) en op basis van de hardheid van de matras (3 hardheden). Achteraf bestaat steeds de mogelijkheid om jouw slaapprofiel in de bodem te laten bijstellen.

Ergonomische matrassen van Equilli en SLAAP-DNA: wat hebben ze gemeenschappelijk?

 • Matras wordt op maat samengesteld op basis van een precieze meting
 • Mogelijkheid tot aanpassingen achteraf
 • 100% Belgisch: ontwikkeld en geproduceerd in België

De verschillen tussen Equilli en SLAAP-DNA?

Equilli 

 • De dikke matras doet het werk, bodem is minder van belang. De matras past dus op een boxspring, spiraalbodem of lattenbodem (je hoeft er niet automatisch een bodem bij te kopen).

 

 • Veel mogelijkheden qua stijl en afwerking, aan het onderstel is niets te zien. Kan perfect gecombineerd worden met een fijn bedkader.

 

 • Opvolging en eventuele aanpassing door de kinesist of dr. ingenieur van Equilli.

 

 • Gedurende één jaar gratis aanpassingen mogelijk na aankoop. Daarna mits kleine toeslag.

 

 • 12 verschillende hardheden per zone, en drie verschillende hardheden van pocketveren. Meer dan 15.000 combinaties mogelijk.

 

 • Vanaf 185 cm lichaamslengte wordt de zonering in de matras ook in de lengterichting aangepast. De lengte van de zones in de matras worden dus aangepast aan de lengte van de slaper.

SLAAP-DNA

 • De matras moet steeds op een aangepaste bodem geplaatst worden voor een optimaal effect (bodem moet dus ook extra aangekocht worden).

 

 • Zichtbare rits aan de zijkant van het boxspring onderstel. De lattenbodem is redelijk hoog waardoor deze esthetisch gezien niet met een fijn bedkader gecombineerd kan worden.

 

 • Opvolging en aanpassingen door de medewerkers van de verdeler.

 

 • Aanpassingen van de bodem mogelijk na aankoop.

 

 • 6 verschillende matrascombinaties mogelijk. Lattenbodem en boxspring zijn individueel instelbaar in 3 of 4 verschillende hoogteposities.

 

 • Zonering wordt in de bodem aangepast, niet in de matras.

Nog vragen? Contacteer ons gerust of kom langs in onze showroom, één van onze Nachtwachters helpt je graag verder!