8 tips om beter in slaap te vallen

Naast investeren in een goed bed zijn er nog andere manieren waarop je sneller en vooral dieper in slaap kan vallen. Ontdek hieronder onze 8 slaaptips die je op weg zullen helpen naar een betere nachtrust:

Sneller en beter slapen?

1. Vermijd alcohol, cafeïne en nicotine

Met een glaasje alcohol op zal je merken dat je sneller in slaap valt, we gebruiken het woord ‘slaapmutsje’ niet voor niets. In de tweede helft van de nacht zal je echter slechter slapen, alcohol verstoort jouw REM-slaap waardoor je een stuk rustelozer slaapt. Stop dus zeker een paar uur voor je onder de wol kruipt met het drinken van alcohol. Hetzelfde geldt trouwens voor nicotine, deze stof verhoogt je bloeddruk, hartslag en hersenactiviteit.

Laat ook de cafeïne aan de kant staan enkele uren voor je gaat slapen. Cafeïne werkt stimulerend en zal je ’s nachts wakker houden. Probeer bij voorkeur enkel ’s morgens een kop koffie te drinken. Let op: ook groene thee, zwarte thee en cola bevatten cafeïne!

2. Geen blauw licht

Het blauwe licht dat uit de schermen van onze smartphones, tablets, computers en TV komt is een andere boosdoener. Het licht is verwant aan daglicht en beïnvloedt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Blauw licht brengt je hersenen in de war en verstoort jouw slaappatroon. We raden aan schermen ’s avonds te mijden. 

Tip: Zit je toch graag ’s avonds nog wat op jouw smartphone of tablet? De meeste toestellen kan je zo instellen dat ze na een bepaald uur geen blauw licht meer uitstralen. Je krijgt dan een wat gelere, warme kleur te zien.

gsm_gebruik_blauw_licht

3. Maak het stil

Last van storende geluiden die jou ’s nachts uit je slaap houden? We kennen het allemaal wel, een snurkende partner of dat vervelende verkeerslawaai van buiten. Of misschien slaap je wel met de TV aan? Deze geluiden kunnen je ervan weerhouden in een diepe slaap terecht te komen. Maak het dus zo stil mogelijk op de kamer.

Tip: Al eens oordopjes geprobeerd? De slimme Sleepbuds van Bose sluiten storende geluiden buiten en verbeteren zo jouw nachtrust.

4. Eet een lichte maaltijd

We raden aan om minstens drie uur voor het slapengaan geen zware of vettige maaltijden te eten. Ook pikante gerechten zijn te vermijden. Slapen met een lege maag heeft ook geen zin, de maag trekt samen en houdt u uit uw slaap. Eet ’s avonds dus liefst een lichte maaltijd.

Alles wat Tryptofaan bevat is dan wel weer een goed idee. Dit is een aminozuur dat noodzakelijk is voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en dus slaapbevorderend werkt.

Tryptofaan zit onder meer in:

  • bananen, dadels en gedroogde pruimen
  • chocolade
  • melk en kaas 
  • tonijn en gevolgelte
  • kikkererwten en linzen
  • ...

5. Actieve levensstijl

Voldoende beweging overdag is essentieel voor een goede nachtrust. Hoe actiever jouw dag was, hoe beter je nacht zal zijn. Probeer dus regelmatig te bewegen. Bovendien is duidelijk bewezen dat mensen met overgewicht vaker slaapapneu hebben. Het omgekeerde geldt trouwens ook, wie slecht of weinig slaapt loopt meer risico om op langere termijn overgewicht te krijgen. Mensen met een slaaptekort grijpen namelijk sneller naar ongezonde snacks. 

Let wel op: vermijd intensief sporten ’s avonds laat. Het doet jouw adrenaline niveau stijgen waardoor je minder snel in slaap zal vallen. Kies ’s avonds eerder voor wat lichte, ontspannende yoga oefeningen of een korte wandeling.

6. Verwarming uit!

Wanneer jouw lichaam afkoelt, slaap je beter. Daarom zet je best de verwarming uit wanneer je gaat slapen, zodat je kan gaan slapen in een koele kamer. Een temperatuur van 15 à 16 graden is ideaal om in te slapen. Probeer ook dagelijks het raam op jouw kamer een kwartiertje te laten openstaan. Ook voor het onderhoud van jouw matras of voor wie last heeft van allergieën kan het interessant zijn om de kamer regelmatig te verluchten

7. Daglicht overdag en donker 's avonds

Wanneer je overdag voldoende blootgesteld wordt aan daglicht zal jouw interne klok goed lopen. Zorg er dus voor dat je ’s morgens genoeg daglicht krijgt, op die manier heeft jouw lichaam door dat het tijd is om wakker te worden. Probeer kunstmatig licht voor het slapengaan te vermijden en zorg voor goede verduisterende gordijnen in jouw kamer. In een donkere kamer zullen je hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om te gaan slapen.

Tip: Lukt het niet om jouw kamer goed donker te maken? Probeer eens een van onze leuke slaapmaskers, vraag er gerust naar in de winkel.

8. Zorg voor een rustige inrichting

Ga slapen in een kamer waarin je tot rust komt. Zorg er dus voor dat jouw kamer niet al te rommelig ligt. Felle kleuren in de slaapkamer raden wij eerder af. Maar kies in de eerste plaats vooral voor een inrichting waar jij je goed in voelt. In een kamer die je mooi en prettig vindt, zal je eerder tot rust komen.

Inspiratie nodig voor jouw slaapkamerinrichting? Bekijk onze realisaties eens!

Realisatie_DeNachtwacht_verilin_bedlinnen_La_coursive

Extra tip: En misschien wel de belangrijkste tip, investeer in een goed bed. Kom eens langs, samen vinden we het bed van jouw dromen! 

Nog vragen? Kom gerust eens langs in onze showroom of contacteer ons. Dan kijken we samen hoe we je nachtrust kunnen verbeteren.

Deskundig advies nodig?

Een matras, nieuw bed, hoofdkussen of bedlinnen kopen is meer dan een besluit, het is een ervaring en wij kunnen je helpen bij iedere stap. Tenslotte weten we als geen ander wat je nodig hebt voor een optimale nachtrust. Bezoek onze winkel in Kortrijk waar het Nachtwacht team klaar staat om al jouw vragen te beantwoorden!

De Nachtwacht - experts in slaapadvies