Waarom kiezen voor een ergonomisch hoofdkussen en waarop moet je letten?

“Mag ik je kussen?” Het is wellicht niet de vraag die je verwacht van onze slaapadviseurs wanneer je hen vertelt dat je vanwege jouw nekpijn op zoek bent naar een nieuw bed. En toch. Soms volstaat het om jouw traditioneel hoofdkussen te vervangen door een ergonomisch hoofdkussen om van die hardnekkige nekpijn verlost te zijn. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het kussen waarop je slaapt is hierbij een belangrijk aspect, dat vaak over het hoofd wordt gezien. Gelukkig ontdekken vandaag steeds meer mensen de voordelen van een ergonomisch hoofdkussen en een ergonomische matras. Maar waarom zou je voor een ergonomisch hoofdkussen kiezen en waarop moet je letten bij het aanschaffen van zo’n kussen? In deze blog beantwoorden we al jouw vragen.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

Wat is een ergonomisch hoofdkussen?

Een ergonomisch hoofdkussen is ontworpen om de natuurlijke curve van je nek en wervelkolom te ondersteunen. In tegenstelling tot traditionele kussens, die vaak één vorm hebben, zijn ergonomische kussens gemaakt van materialen zoals traagschuim of latex die zich aanpassen aan de contouren van je hoofd en nek. Dit zorgt voor een betere ondersteuning en kan helpen bij het voorkomen en verminderen van nek- en rugklachten. 

Kort samengevat, daar waar een gewoon hoofdkussen verwacht dat jouw hoofd en nek zich aanpassen aan zijn vorm, past een ergonomisch hoofdkussen zich aan jouw nek en hoofd aan. 

Stop by and discover our magnificent shop

De Nachtwacht in Kortrijk is often labelled Belgium's most beautiful sleep shop. Discover everything we have to offer and find your ideal bed right here.

De Nachtwacht - experts in slaapadvies

De 4 voordelen van een ergonomisch hoofdkussen

1. Betere ondersteuning voor nek en hoofd

De specifieke vorm en het aanpassingsvermogen van een ergonomisch hoofdkussen zorgt ervoor dat jouw nek en hoofd optimaal ondersteund worden. Dit helpt om de wervelkolom in een neutrale positie te houden tijdens het slapen, wat nek- en rugklachten kan vermijden of verminderen. 

2. Betere slaaphouding

Ergonomische kussens dragen bij tot een betere slaaphouding, of je nu een zij- of rugslaper bent. Ze zorgen ervoor dat je hoofd niet te hoog of te laag ligt, waardoor spanning in de nek en schouders wordt voorkomen. 

Buikslapen wordt niet aanbevolen, omdat het bijdraagt aan lage rugpijn en nekklachten. Er bestaat dan ook geen kussen dat optimale ondersteuning biedt in zij-, rug- én buiklig. Voor volhardende buikslapers raden we echter een dun kussen aan. De combinatie van een ergonomisch kussen en een aangepaste matras kan buikliggers helpen om op hun rug of zij te blijven slapen. 

3. Vermindering van snurken

Goed nieuws voor jouw bedpartner! Wat velen niet weten, is dat een ergonomisch bijdraagt aan het verminderen van snurken. Dit omdat een goede slaaphouding de luchtwegen openhoudt, wat snurken vermindert. 

4. Langduriger verbruik

De algemene regel is dat je jouw hoofdkussen om de 2 à 3 jaar moet vervangen. De levensduur van een ergonomisch kussen is vaak langer, omdat deze kussens gemaakt zijn van duurzame materialen die hun vorm en ondersteunende eigenschappen langer behouden dan traditionele kussens. 

Welk kussen is aan te raden bij nek en rugklachten?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een ergonomisch hoofdkussen?

Het perfecte hoofdkussen vinden is niet eenvoudig, omdat de keuze van veel factoren afhangt. Denk aan jouw persoonlijke voorkeur voor een hard of zacht kussen, jouw eventuele nek- of schouderklachten, jouw slaaphouding, hoe diep jouw schouders in de matras zakken, en of je graag warm of koel slaapt. 

Heb je bij al die factoren reeds stilgestaan? Dan zijn er nog enkele andere zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een ergonomisch hoofdkussen. 

1. Materiaal

Ergonomische hoofdkussens zijn meestal gemaakt van traagschuim of latex. Beide materialen hebben hun specifieke kenmerken. Samengevat komt het hier op neer dat traagschuim zich aanpast aan de vorm van je nek en hoofd, terwijl latex een veerkrachtige ondersteuning biedt. Traagschuim wordt zachter op basis van jouw lichaamstemperatuur. In de winter zal jouw hoofdkussen dus harder aanvoelen dan in de zomer. Houd daar dus rekening mee wanneer jouw slaapkamer grote temperatuurverschillen heeft. Latex voelt sowieso al frisser aan dan traagschuim, dankzij de meer open structuur. 

Weet je niet welk materiaal het best past bij jou? Kom gerust eens langs in onze winkel. Onze Nachtwachters adviseren je graag. 

2. Slaaphouding

Je slaaphouding is één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een kussen. Er wordt wel eens gezegd dat zijslapers baat hebben bij een dik kussen en rugslapers best kiezen voor een dunner kussen. Helaas, zo eenvoudig is het niet. 

De keuze van jouw ideale hoofdkussen is een mix tussen lichaam (fysionomie), matras en kussen. De manier waarop jouw schouderpartij in jouw matras wegzakt, is doorslaggevend. Net daarom is de hardheid van jouw matras aan de schouderzone zo bepalend. Bij zijlig moet het hoofdkussen de afstand tussen de matras en jouw nekwervels opvullen. Bij een harde matras zal er dus een dikker kussen nodig zijn dan bij een matras waarin de schouders mooi wegzinken. 

3. Jouw lichaamsbouw

De breedte van jouw schouders, samen met de lengte van jouw hals, hebben vanzelfsprekend ook impact op de ideale dikte van jouw hoofdkussen. 

4. Verstelbaarheid

Sommige ergonomische kussens bieden de mogelijkheid om de hoogte of stevigheid aan te passen. Dit kan handig zijn om het kussen precies aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften aan te passen. 

Conclusie

Een ergonomisch hoofdkussen kan een wereld van verschil maken voor wie last heeft van nek- en rugklachten of deze wil vermijden. Door de juiste ondersteuning en comfort te bieden, zorgt het voor een betere nachtrust en minder klachten overdag. Bij het kiezen van een ergonomisch kussen is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal, je slaaphouding en de eventuele verstelbaarheid. Investeer in een kwalitatief kussen en geef je lichaam de rest en ondersteuning die het verdient! 

Krijg je graag persoonlijk advies? Contacteer ons vrijblijvend of kom langs in onze winkel! 

Avoiding "waitmares"?

De Nachtwacht - experts in slaapadvies